Rahmat Harman RAHMAT STORY ™

Monday, October 15, 2012

Mimpi


Mahu kongsi sedikit cerita tentang mimpi, sebab kadang-2 kita percaya sangat dengan apa yang kita mimpi kan. So, lepas baca cerita mesti dapat pengajaran lah sedikit tentang mimpi. Haha! Ingat mama kita pesan cuci kaki sebelum tidur. (Y)


Kisah ni aku petik dari buku 'jenaka sufi', anak sedara aku punya. cerita
dia begini.. ceng, ceng, ceng. 

Di satu padang pasir yang kering kontang, terdapat tiga orang sahabat sedang
mengembara. setelah lama mengembara, bekalan makanan yang mike bawak pun ditahap kritikal sudah. Kira tahap kebuluran lah, yang tinggal kat mike cuma
sekeping roti dan seteguk air, cukup untuk seorang saja. 

So, mike bertiga berebut-rebutlah mahu makan. Pakat-pakat mengaku mike lah
yang paling layak makan. si A kata "aku yang patut makan pasal dia ada dalam
beg aku". yang B pulak kata " aku paling layak makan pasal aku ada gastrik,
nanti aku kena attack pulak". nasiblah si C ni bijak sikit, bodohnya banyak
juga. Maka dia pun mengeluarkan idea yang bernas ( bukan BERNAS yang jual
beras tu). kata si C ni, "kita tidur malam ni, siapa yang mimpi paling
menakjubkan sekali dia yang layak makan". 

Mike bertiga pun setujulah dengan idea tu, tidurlah mike semua malam tu
dalam kelaparan. nak dijadikan cerita, besok pagi mike bangun dan mulalah
cerita mimpi memasing dengan harapan dapat makan roti tu. dimulakanlah
dengan cerita si A...." aku bermimpi didatangi oleh seorang lelaki yang
membawa binatang peliharaan yang banyak. katanya ini semua adalah kurniaan
sultan padaku". kedua-dua temannya pun dengan serentak berkata " wow,
sungguh menakjubkan". 

Si B pulak sampai turn untuk cerita mimpi dia." aku pulak mimpi tiba di sebuah
ladang anggur yang sangat luas. penjaga ladang itu sungguh baik hati
membenarkan aku makan anggur tersebut sepuas-puasnya". si A dan Si C berkata
dengan nada hampir-hampir menjerit " wow, lagi menakjubkan". Dengan tiada kesabaran lagi, mike menyuruh si C cerita pulak mimpinya. kata
si C," mimpi teman tidak la menakjubkan sangat, gitu-gitu saja. tapi malam
semalam teman mimpi makan sekeping roti dan minum seteguk air. bila teman
terjaga, rupa - rupanya teman sudah makan roti ngan minum air tu.....mintak
maaf saja la yaa." hehehe

***Bengang betul kalau dapat sahabat begini. rasa nak tumbuk pun ada.kalau kamu pulak,
apa yang harus dilakukan dengan kawan yang begini? Hahaha..


Moral : Jangan percaya pada mimpi..


☺ Terima Kasih Sudi Baca, Like Kalau Suka ☺

Monday, September 17, 2012

AidilFitri 2012

Assalamualaikum..

Entry kali saya mahu upload gambar masa raya, meskipun raya sudah berlalu dan sekarang sudah pertengahan syawal tapi aku rasa belum terlambat untuk upload semua koleksi-2 gambar masa raya by my lensa. Yay ! Hehe.

Raya di batu putih dari kiri Sahri, Rizan, Azmin, Gwen, Sheila, Saidah and Rujia.

My favorite kuih raya. Kek lapis serawak. Oh yeah !

Sheila yang gorgeous. hehe

Azmie, Shari and Yunus.

Boyfriends.

Hye yunus, no smoking okey :3


My Girlfriend poeva ;) tak lengkap sebab c eyna tiada -.-

My talent again. Sheilala oh yeahh ! hehe

My name Sheila, dont forget follow my instagram : SheiLaiCiey. hehe

Ini Saidah Nafisah , tak lama lagi dah bergelar Ibu muda. Tahniah ;)

My cute baby Rujia. ehhe :)

On the way mahu pergi rumah si rama and terkandas di tengah jalan sebab ? Haha..

It's me. Blurr? yes i know, begini lah kejadiannya kalau aku mintak snap dgn orang lain. HAHA ! LOL

Awwwww ~

Gambar keluarga? haha. oh yeah !

Saya dengan Sheila, everytime snap. lol

Aku mana?? ngee..


Sheila & Zilla.

Cumell.

Elyzz with Sheila and Zilla.

Wahh ! lamanya sudah aku save benda ni dekat draft, baru ada kesempatan untuk publish. hehe. :3 Nak buat kesimpulan about syawal 2012 ni, aku rasa raya aku tahun ni mcam tak meriah sngat bnding raya tahun-2 yang sudah entah kenapa, rasa bukan raya pun ada juga -.-. Tapi bukan jugak la rasa kosong berabis. haha ! just tak semeriah dulu. ngee ! Lagi pun raya tahun ni tak ramai member lama dapat jumpa rindu gilak dengan dorang baa. Hang out raya tahun ni juga agak tak lengkap ahlinya sadiskan. haha ! Si Hasri? Nasmi? Eyna? tak pernah jumpa tym raya tu. Sedih !! 

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin..

☺ Terima Kasih Sudi Baca, Like Kalau Suka ☺

Sunday, August 5, 2012

Shopping Baju Raya !!

Assalamualaikum..

Hai semua, lagi ngapain ni? di sambut dong dulu salam gue. (Indon sesat ohh) !! Hahaha. Enough. Sekarang aku nak mulakan entry aku, masuk ni dah entry yang keempat dah, biasa la user baru nak menceburi bidang blogger nii. hihi :D Entry kali ni nak cerita pasal shopping baju raya dalam kurungan baju melayu. hehe, nah i like this part. hehe ! sebenarnya aku ada sudah baju melayu untuk raya tahun ni warna biru laut, baru jugak siap jahit dah ambil pun. Tapi still mahu beli baju melayu satu lagi, sebab satu saja tak cukup do. hehe (Tamak betul aku nii, membazir saja kann. hehe), tak apa laa sekali sekala tahun ni dua pasang baju melayu aku guna. Selalunya satu saja tu setiap tahun, tapi kali ni nak buat kelainan dari raya tahun-2 lalu NAK DUA PASANG BAJU MELAYU jugak. haha. Raya sakan betul aku kali ni. wakakakakaaa.. 
Disebabkan orang rumah malas masak, so bercadang jalan awal sikit dan seterusnya buka puasa di luar la jawabnya. ehhe ! Macam biasa tempat paling favorite kami semestinya MCD laa, di mana lagii situ jak tempat makan yang kami rasa sesuai lagi pun dekat dengan airport sebab nak urus tiket aku sekalian. :D MCD? tak boring kaa? sememangnya sangat boring, baru saja semalanm buka puasa sana dan hari ni begitu jugaa. alalalaaa, terima saja laa yang penting makan. HEHE ! Rezeki jangan ditolak orang kata. hihi..


Berbuka dengan Double cheeseburger :) First try, sedap la jugak cuma cheese dia lain sikit rasanyaa. hehe :D Btw, alhamdulillah habis jugakk. haha

Comel tak? hehe. Ni anak buah aku Putra Aidil Danish :)

Ini bella, sedang khusuk menikmati.. hehe

*** Dan selepas habis berbuka puasa, terus pergi ke destinasi yang ingin di tuju iaitu ke Danga City Mall :)

Danga City Mall.

Sampai saja kat sana, terus nampak orang ramai tenga berkumpul. Ingat pembagian Galaxy secara percuma tapi rupanya sedang menonton perlawan akhir badminton. HAHAHA ! Apa lagi, juin la sekali. hehe.. Meskipun DLCW tewas tetap proud sama dia. :)

First lady !! Mega sales raya. hehe :D di sini aku beli baju melayu.

Bermacam warna dan harga pun berpatutan :)

Pilih punya pilih, warna purple jugak jadi pilihan :) 

Okey lah, sampai di sini saja laa entry aku kali ni, Aku tengok ada suda orang bosan meninguk. Sorii-2  !! Btw, happy sesangat sebab tahun ni dua pasang baju raya aku miliki biru laut dan purple, tak lari betul warna purple kalau baju raya aku nak beli, tahun lalu pun sama. LOL ! Hehe. Baju melayu dah selesai dan tinggal baju yang lain lagii, dan yang itu nanti la aku balik sandakan baru beli kat sana. hehe.. ! Salam subuhan, kejap lagi nak bersahur  tidur sekejep jam 5 bangun semula untuk bersahur. :)

Salam 17 Ramadhan 1433 Hijrah. 

☺ Terima Kasih Sudi Baca, Like Kalau Suka ☺

Thursday, August 2, 2012

Bulan Lapan Di Sandakan :)

Assalamualaikum..


Pejam celik, buka tutup yang mata tak sedar dah masuk bulan lapan sudah doh !! Wahh.. Bulan yang aku tunggu-2 selama ini, akhirnya kau muncul jugak yaa. hehe ;) Hampir 3 bulan aku menanti kedatangan bulan lapan kena-2 lagi bulan lapan jugak la Hari raya bertambah tidak sabar terus mahu pulang ohh, akhirnya penantian sampai jugak ke tahap klimaks. Bulan lapan adalah bulan aku balik kampung halaman aku 'Sandakan nature city'.. 

OMG ! Rindu gilak aku eh sama suasana keberadaan ku di sandakan. Tak sama betul suasananya kat sini, di sini sudah lah boring gilak babi, tiada kawan lagii tu ulung-2 jo, yang bestnya kat johor ni banyak tempat yang menarik yang boleh dikunjungi tapi yang spoilnya tu pun dapat pegi hujung minggu saja, itu pun kalau family aku kat sini tak busy, kalau busy lagi teruk lah penyakit boring ku nii , lama-2 masuk icu kalik. Hahaha !! Boring doh asyik duduk di rumah saja macam perawan, mahu berjalan tapi belum khatam sepenuhnya dengan jalannya nnt aku sesat neh matik laa aku terzumpa dengan orang asing di sini. Apa tidaknya di sini banjir oh orang asing segala nepal, bangla, vietnam dan myanmar pun ada, huhu..

Meskipun, Johorean best sebab banyak tempat menarik, hatiku tetap mahu balik ke sandakan sebab rindu sama Gentingmas mall dan yang terbaru Habour mall sudah buka ni, wah tak sabar ni mahu wara wiri ke sana. yay. hehe ;) Lagi pun rindu aku dengan family kat sandakan and my kawan poeva tak sabar mahu hang out dengan mereka.. Rindu gilak sudah ni ohh.. Dalam kegembiraan mahu pulang sandakan, terselit rasa sedih jugak oh sebab tak dapat beraya dengan family aku kat johorean ni -.-



11 hb August 2012 bersamaan hari Sabtu, InsyaALLAH. Yeayyy !!



☺ Terima Kasih Sudi Baca, Like Kalau Suka ☺

 
Copyright © . All Right Reserved by Siti Shahifah